Çiçek Bakımı Hakkında Bilgiler

Çiçekler hayatımızın her alanına dahil olan kıymetli konuklardır. Bazen dekorasyonumuzu tamamlaması için, bazen ortamda nefes alan bir canlı olması için satın alır ve yetiştiririz. Bazen de sevdiklerimiz tarafından özel günlerde ya da sadece bizi mutlu etmek için gönderilirler.

Evlerimizin ve işyerlerimizin en kıymetli konukları çiçekler, bazen sevdiklerimiz tarafından bize gönderilir, bazen de biz onları özenle seçer, yeni yuvalarına yerleştiririz. Ne kadar iyi ve doğru bakarsak yerlerine o kadar alışır, güzelliklerini sergilerler. Bu sayfadan yaşam alanlarımıza hayat veren salon çiçeklerinin bakımı hakkında temel bilgileri edinebilirsiniz.

Orkide Bakımı

Orkidenizi direkt olarak güneş ışığı almayacağı ancak aydınlık bir yerde tutun.

Işık ihtiyacı yalnızca gövdesi ve yaprakları için geçerli değildir. Orkide kökleri için de ışığa ihtiyaç duyar bu sebeple şeffaf saksı kullanılmalıdır ve çok gerekmedikçe saksısı değiştirilmemelidir.

Toprağı özel bir karışımdır. Standart bitki toprakları ile yetiştirilmesi mümkün değildir. Eğer toprak değişimi yapacaksanız özel orkide toprağı edinmelisiniz.

Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. 6 - 8 Gün arası 1 su bardağı su veriniz. Saksı Alt Kısmında su bırakmayınız.

Orkide için ideal hava sıcaklığı 18-24 derece arasındadır. Pencere kenarlarında hava akımından korunarak muhafaza edilebilir.

15 günde bir Sıvı Orkide Besini kullanınız.

Güllerin Bakımı

Kesme güllere iyi bir bakım uygulanırsa ömürleri iki kat uzayabilir.

Güllerin vazo ömrünü iki katına çıkarmak için, çiçekleri bolca su içine koyun!

Eğer güller köpük içine konulmuşsa, köpüğün içinin hep ıslak olduğundan emin olun.

Tuzlar çiçeğin erkenden solmasına sebep olacağı için, ev veya sanayi tipi su filtreleme cihazlarını kullanmaktan kaçının.

Hava kabarcıkları ve bakteriler çiçeğin gövdesinin tıkanmasına neden olup, suyun çiçeğe ulaşmasını engeller. Bu da çiçeğin boynunu bükmesine yol açar. Güllerin suyun altında kalan gövde uçlarını keserek hem tıkalı kısımları temizlemiş, hem de tıkanmanın ilerlemesini önlemiş olursunuz. Suyun içinde kalan yapraklar ise çürüyüp, gövdelerin tıkanmasına neden olan bakterilerin çoğalmasına imkan verecek bir ortam oluşmasına neden olacaktır.

Çiçek suyu bulanıklaşmaya başlarsa, suyu içinde çiçek koruyucu takviyesi bulunan temiz suyla değiştirin. Koruyucunun başlıca üç faydası bulunmaktadır; bakterilerin çoğalmasını önler, suyun PH değerini düşürerek çiçeğe doğru su akışını kolaylaştırır ve güllerin solmalarını önleyecek gıda (şeker) temini sağlar. Kimi zaman solmuş gülleri, su seviyesinin altında kalan gövde uçlarını bir daha keserek canlandırabilmeniz mümkündür. Bazı uzmanlar ise, çiçeğin tümünü (gövde + çiçek) bir saat boyunca bir leğen dolusu su içine batırmanızı tavsiye ederler.

Güller, serin bir yerde muhafaza edildikleri müddetçe daha çok canlı kalırlar.

Çiçeklerinizi güneş ışığından, ısı kaynaklarından ve hava akımından uzak tutunuz.

Gülleriniz size bir kutu içinde ulaşmışsa çiçekleri, vazoya koyana kadar serin ve karanlık bir yerde saklayınız.

Barış Çiçeği (Spatifilyum) Bakımı

Spatifilyum her ne kadar aydınlık ortamı sevse de güneş ışığını direkt olarak almamalıdır. Ortamın aydınlık olması gelişimini hızlandırır. Yaprakları güneşe doğru yönelebilir bu sebeple ara sıra yönünün çevrilmesi önerilir.

Bitki için ideal ortam sıcaklığı 10-28 derece arasıdır.

Bitkinin sulaması haftalık olarak yapılabilir. Havalar ısındıkça toprağın kurumamasına dikkat edilmelidir.

Eğer sulamada musluk suyu kullanacaksanız 2 gün oda sıcaklığında beklettiğiniz suyu kullanmalısınız.

Bitkinizi sularken duşlama yöntemini kullanıp, yapraklarını da nemlendirebilirsiniz. Bu bitkinize zarar vermez aksine iyi gelecektir.

Saksı değişimi 2-3 senede bir, ilkbahar aylarında yapılabilir.

Mineral bakımından zengin topraklar tercih edilmelidir.

Difenbahya Bakımı

Difenbahya da direkt olarak güneş ışığı almak istemeyen bitkilerden. Eğer güneş ile direkt olarak temas ederse yapraklarının formu bozulabilir.

Sulama düzenli, ölçülü ve toprağın her yanına eşit dağılacak şekilde yapılmalıdır.

Sulama yazları havalar ısındığında haftada 2’ye çıkarılabilir. Kış aylarında haftada 1 gün sulama yeterlidir.

Difenbahya tropikal bir bitkidir. Bu yüzden uygun ortam sıcaklığı en az 10-12 derece arasında olmalıdır.

Hava akımı bitki için çok tehlikelidir. Bu sebeple kapı önlerinde ya da açık tutulan pencerelerin önlerinde bulundurulması önerilmez.

Gevşek yapılı ve hava gözenekleri bol olan topraklardan hoşlanır. Saksı değişimi ve çoğaltma için ilkbahar uygundur

Yucca Bakımı

Güneşi çok seven bir bitkidir. Güneşe olan ihtiyacı diğer saksı çiçeklerine oranla oldukça fazladır ve yeteri kadar güneş alamaz ise yaprakları çürüyebilir.

Direkt olarak güneş ışığı almayı sevmez ve yaprakları güneş yönüne doğru uzar. Bu sebeple düzenli aralıklarla bitkinin yönü değiştirilmelidir.

Yucca da düzenli sulama isteyen bitkilerdendir. Haftada 2 gün, belirli aralıklarla su verilmeli, kışın sulama haftada 1 güne düşürülmelidir.

Yucca bitkisinin sulamadaki bir diğer önemli kriteri de bilhassa kış aylarında oda sıcaklığında bekletilmiş suyun kullanımıdır.

Yucca soğuğu sevmez. Özellikle kış aylarında bulunduğu ortamın 15 dereceden düşük olmaması gerekir.

Saksı ve toprak değişimi yıllık olarak, ilkbahar ortasında yapılmalıdır.

Bonsai Bakımı

Bonsai çiçeği ya da Bonsai Ağacı, hassas bir bitkidir. Bakımının da bu hassasiyetle yapılması, hiçbir işlemde aşırıya kaçılmaması gerekir.

Sularken toprak nemini kontrol etmeli ve ihtiyaç duydukça su vermelisiniz. Bu oran havalar sıcak iken gün aşırı, kış aylarında ise 3 günde bir defa sulama şeklinde yapılabilir.

Bonsainizi sularken yavaş ve dikkatli olmalısınız. Toprağın sulama esnasında suyu çekmesine dikkat etmelisiniz.

En düşük bakım sıcaklığı 12-13 derece arasıdır. Daha düşük sıcaklıklar bonsai bitkinizin formunu bozabilir.

Ev veya ofisinize yerleştirirken, günün belli zamanlarında aydınlık, belli zamanlarında karanlık kalabileceği bir bölge tercih edin.

Bonsai toprak değişimi 2-3 yılda bir yapılır.

Antoryum Bakımı

Antoryum bitkisi güneş görmediği zamanlarda çiçek açamaz ancak çok az miktarda güneş de onun için yeterlidir.

Humusça zengin olan topraklardan hoşlanır.

Oda sıcaklığında bulunan kireçsiz su ile sulanmalıdır. Sulama ihtiyaç doğrultusunda olmalıdır. Genellikle haftada 1 sulama yeterlidir.

Antoryum nemli ve havadar ortamlardan hoşlanır.

Soğuk havalar antoryum için olumsuzdur. Sıcaklık sıfırın altına düştüğü zaman yaşayamaz.

Saksı değişimi için ilkbahar beklenmelidir.

Şeflera (Schefflera) Bakımı

Şeflera bitkisi direkt olarak güneş ışığına ihtiyaç duymaz. Alternatif ışık kaynakları da onun beslenebilmesi için yeterlidir.

Her mevsim güzelliğini koruyabilir ancak oda sıcaklığında bakılmalıdır. Ortam sıcaklığı 7 derecenin altına inmemelidir.

Sulama sürekliliği önemlidir. Bitki ihtiyacına göre sulama belirlenebilir. Yaz döneminde sıklık artırılır ancak sulama her zaman aynı ölçü ile yapılmalıdır.

2-3 yılda bir saksı değişimi yapılabilir. İlkbaharın ortaları saksı değişimi için uygundur.

Havaların ısınması ile birlikte budama yapılabilir.

Teraryum (Terrarium) Bakımı

Teraryum bakımında en önemli husus sulamadır. Sulamanın fısfıs ile yapılması gerekir ve sulama sıklığı bitkinin türüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak toprak nemini kaybetmeye yakın sulama yapılması önerilir.

Isıtıcı ve klimalara uzak bir bölgede konumlandırılmalıdır.

Güneş ışığının dik gelmesinden korunmalıdır.

Kesinlikle gübreleme yapılmamalıdır.

Teraryum nemi sever. Ancak çok sulama yapılırsa nem oranı istenilenin üzerine çıkar ve çürümeler ile yosunlanmalar meydana gelebilir.

Vazo Çiçekleri Bakımı

Saksılı bitkilerimizin haricinde mis kokusu ile bizi mest eden lilyumları, papatyaları, gülleri kısacası vazodaki çiçeklerimizi nasıl uzun süre muhafaza edebiliriz?

Vazodaki çiçeklerimizi çoğu zaman 1 hafta seyre dalar ardından kurutur veya atarız. Aslında vazodaki çiçekleri de 1 ay kadar mis kokuları ile muhafaza edebiliriz. Bunun için öncelikle yapılması gereken; çiçeğin türü ne olursa olsun bağlı olduğu ipi veya lastiği kesmek. Önce çiçeklerimizin biraz rahatlamasını sağlamalıyız. Eğer vazosu yok ise, temiz bir vazo içerisine yerleştirdikten sonra yapılacak işlemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

1 - Çiçeğin vazo içerisinde kalan saplarındaki yaprakları temizleyin, eğer çiçeğiniz gül ise dikenlerini de temizlemeyi unutmayın. Bu şekilde çiçeğiniz daha rahat su çekecektir.

2 - Çiçeklerin saplarının ucundan 3-4 cm kadar eğimli olacak şekilde kesin.

3 - Temiz su doldurduğunuz vazo içerisindeki suyunu her gün taze su ile değiştirin.

4 - Vazonuzu aydınlık ama direkt olarak güneşle temas etmeyecek bir yere yerleştirin.

Çiçek bakmak özen isteyen bir iştir. Eğer doğru bakılmaz, doğru yerde muhafaza edilmez ve gerektiği zaman beslenmezse küserler. Çiçek açmazlar. Yapraklarını dökerler ve hatta ölebilirler. Ancak ne kadar iyi ve doğru bakarsak yerlerine o kadar alışır, güzelliklerini sergilerler. Onların canlı oldukları unutmadan gereken özeni göstermek gerekir.

Çiçek bakımında başarıyı getirecek bazı önemli nüanslar vardır. Bunlardan biri de çiçeğin toprağıdır. Her çiçeğin istediği ve yaşayabileceği toprak farklıdır. Bazı çiçekler kireçli topraklarda yetişirken bazı çiçekler bol humuslu topraklarda yetişirler. Sulama da bir diğer önemli etmendir. Suyu çok seven bir çiçeği susuz bırakırsanız kuruyacaktır. Aynı şekilde çok fazla suya ihtiyaç duymayan bir çiçeğe fazlaca su verirseniz kökleri çürüyebilir. Bazı çiçekler yapraklarına suyun gelmesinden hoşlanmazken, bazıları için oldukça faydalıdır.

Çiçeklerin konumu da gelişimlerini olumlu veya olumsuz etkiler. Birçok bitki hava akımından hoşlanmaz ve kapı aralıklarına konulduğu zaman yaprakları zarar görebilir. Eğer çok fazla güneş istemeyen bir bitkiyi güneşi dik açı ile göreceği bir yere bırakırsanız aynı şekilde yaprakları solacak hatta ölecektir. Bu durum ışık seven bir bitkinin güneşten mahrum bırakılması sonucu da görülebilir. Bazı bitkiler ise günün belli saatlerinde güneş ışığı isterken belli saatlerinde de daha gölge alanlarda durmak isterler. Bitkileri evlerimizde misafir ettiğimiz zaman onlara kendi doğal yaşam alanlarındaymış gibi bir ortam sağlamazsak, uyum sağlamakta güçlük çekeceklerdir. Bu sebeple onları yerleştirdiğimiz alanların uygun aydınlıkta ve ısıda olması gerekir. Fazla ya da düşük sıcaklık deformasyonlara sebep olabilir.

Bitkilerinizin uygun zamanlarda saksı değişiminin yapılması, gübrelenmesi ve beslenmesi gerekir. Bu sayede sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edecektir. Ayrıca balkonda yetiştirmeyi düşündüğünüz bitkilerin de o ortama uyum sağlayabilecek bitkiler olması gereklidir.